Szerző Téma: Zanpakutok és képességek  (Megtekintve 3157 alkalommal)

Description:

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Karakterlap

Shihouin Yoruichi

Főadmin

Developer :x

Adminisztrátor

*

Hozzászólások: 175

Hírnév: 14

Infó

Tárcában: 4 485 150 ryou

Technikatár
Ajándék küldése


Hovatartozás:
Független

Egyéb hovatartozás:
Nincs

Egyéb hovatartozás:
Nincs

Kapcsolat cimke:
Egyedülálló


 • Profil megtekintése
 • Bleach szerepjáték

Nem elérhető Nem elérhető

Zanpakutok és képességek
« Dátum: 2014. Júl. 02, 15:58:56 »
Zanpakutók


A zanpakuto lényegében a shinigami fegyvere, azonban arrancarok is használják, igaz, kicsit más módon.

Shinigamik zanpakutoi

Az ő fegyverük lényegében lelkük egy része, mely egy fegyver formájában ölt testet. A fegyver lelkének jelleme gyakran hasonló használójáéhoz, azonban előfordul, hogy szöges ellentéte annak. Kinézetük különböző lehet, nem feltétlenül rendelkeznek ember alakkal. Lehet állat, ember, vagy akár ezek kereszteződése is, de előfordulhat, hogy egyikhez sincs köze, lényegében egy teljesen más „élőlény”. A kezdő shinigamik nagy része az Akadémiát lezáró sikeres vizsgákat és valamelyik osztaghoz való csatlakozást követően egy-egy úgynevezett asauchit (lélektelen kardot) kapnak, mely az együtt töltött hosszú idő, s kemény edzések során átveszi a használója lélekenergiáját, így hozva létre a zanpakutót.
Egy zanpakutót nem lehet pótolni, sem lecserélni. Ha eltörik, egy idő után regenerálódik, vagy pedig a 12. osztag laborjában rendbehozzák.
Egy zanpakutot lehetséges átadni valaki másnak,  hiszen Tousen Kaname is így kapta meg fegyverét, mely a legjobb barátjáé volt. Szorgos munka és kitartás kell viszont, hiszen a fegyver lelke nem biztos, hogy hajlandó lesz megnyílni bárkinek, aki nem a valódi gazdája.
Akárcsak a lelkek kinézete, maga a fegyveré is különböző lehet, de alap állapotban nem lehet spéci tulajdonságuk, és sima, tradicionális kardnak kell lenniük.

  • Shikai: Ezen a szinten a fegyver kinézete, formája, és tulajdonságai megváltozhatnak, azonban ez nem kötelező. Viszonylag könnyen elérhető a zanpakutok ezen szintje, azonban még ezért is alaposan meg kell dolgozni. Shikai formában több támadási vagy védekezési lehetőség is előfordulhat, mely a zanpakuto típusától is függ.
  • Bankai: Ennek a szintnek az elérése rengeteg időbe és munkába telik, nem megy egyik napról a másikra. Ha a fegyver szelleme úgy ítéli, hogy használója kellően megdolgozott érte, talán engedi, hogy használja. Ebben az alakban előfordul, hogy maga a zanpakuto szelleme is megjelenik, hogy ő maga harcoljon az ellenféllel. Bankai formában is megváltozhat a fegyver kinézete, nem csak az alap állapothoz, hanem a shikai állapothoz képest is.
   Az első szintű feloldással ellentétben viszont, amennyiben bankai-formában megrongálódik a fegyver, úgy azt a sérülést semmilyen ismert módon nem lehet kijavítani. Kivételt képeznek azok az esetek, amikor nincs rendes fizikai alakja vagy annyira erős a kötődés a halálisten és lélekölője között, hogy a fizikai sérülések mindkettőre hatással vannak. Ilyenkor a használó felépülésével a bankai is újra ép lesz.
  • Senbankai: A fórumon létezik senbankai is, mely lényegébe véve a bankai második szintje.[/color]  Zanpakutok típusai

  A zanpakutoknak több típusát ismerjük. Részletes listát a shinigamik zanpakutoinak típusairól ezen az oldalon találhattok. A típusok:

  Erő típusú zanpakutok: A zanpakuto valamilyen más fegyverré változik, és különleges képességek helyett puszta erőre támaszkodnak használóik.

  Kidou típusú zanpakutok: Egy-egy különleges képességre alapulnak a shikai támadások.

  Méreg típusú zanpakutok: A lélekölő kardok mérgek segítségével válnak hatékonyabbá.

  Vér típusú zanpakutok: Vért használnak fel a támadásokhoz.

  Illúzió típusú zanpakutok: Az ellenfél érzékelését tévesztik meg és manipulálják illúziókkal.

  Föld típusú zanpakutok: A földet manipulálják támadásokhoz és védekezéshez.

  Szél típusú zanpakutok: Szelet manipulálnak támadásokhoz és védekezésekhez.

  Tűz típusú zanpakutok: Tüzet hoznak létre a támadásokhoz.

  Víz típusú zanpakutok: Vizet hoznak létre a támadásokhoz.

  Villám típusú zanpakutok: Elektromosságot, villámokat hoznak létre a támadásokhoz.

  Jég típusú zanpakutok: Jeget hoznak létre a támadásokhoz.

  Növény típusú zanpakutok: Növényeket használnak a támadásokhoz.

  Fény típusú zanpakutok: Fényt hoznak létre a támadásokhoz.

  Árnyék típusú zanpakutok: Árnyékot hoznak létre a támadásokhoz.  Arrancarok zanpakutoi

  Akárcsak a shinigamiknak, az arrancaroknak is van zanpakutoi. Az arrancarok zanpakutoinak nincs lelkük, egy arrancarnak értelemszerűen belső világa sincs, ahogyan shikai és bankai támadásaik sem lehetnek.
  Amikor egy hollow arrancarrá válik, megválik maszkjától, és ereje nagy részét egy kardba pecsételi. Fegyverüknek spanyol neve van, resurrecciónban pedig visszakapják ezt az elzárt, lepecsételt erőt, és kinézetük is hollow-szerűbb lesz. Minden arrancar resurrecciónja valamilyen állat jegyeit ölti magára.
  Az arrancarok zanpakutoik nem feltétlenül katanák lehetnek alap állapotban is más fegyverek.


  KÉPESSÉGEK TILTÓLISTÁJA

  A harc a Bleach világának egyik alapeleme, így természetes, hogy sokan vágynak minél több erőre, hatalomra. Nem minden játékos képes felismerni azonban, hogy nem feltétlenül attól lesz jobb a karaktere, ha minél erősebb, táposabb, vépébb képességeket ad neki. Ha egy karakter támadásai kivédhetetlenek, ő maga pedig legyőzhetetlen, de még akkor is, ha csak szimplán túl erősek a képességei, két problémával nézhet szembe. Az egyik az, hogy jó eséllyel el lesz utasítva az előtörténete, hiszen a staff nem engedélyezi az erejét, a másik pedig az, hogy senki sem akar majd játszani vele. Mert ugyan mi abban a szórakoztató, ha egy játékos már akkor elvesztette a küzdelmet, amikor az még el sem kezdődött?

  A tiltólista azért készült, hogy útmutatást nyújtson ezeknek a játékosoknak abban, hogy el tudják dönteni, mi nem való a harctérre és mi igen. Az alábbi képességek elutasításra kerülnek az előtörténet, vagy a pályázat minőségétől függetlenül. Ugyan akadhat olyan karakter a fórumon, aki már rendelkezik ilyen képességekkel, azonban több ilyet nem fogunk elfogadni.

  Tiltott képességek

  Teremtés vagy az anyag és az antianyag teljes manipulálása
  --- Azzal nincs baj, ha egyszerű fegyvereket, kisebb-nagyobb tárgyakat előteremtesz a semmiből, de dimenziók, bolygók, vagy akár csak városok teremtése már bőven sok a jóból. Az ellenfeleid tüdejébe se teremts téglákat.

  Mindentudás
  --- Minden kérdésre képes válaszolni a karaktered? Minden nyelvet folyékonyan beszél? Minden élőlény alakját képes felvenni? Minden különleges képességet tud használni? Ha bármelyik kérdésre is igent válaszoltál, az előtörténeted elutasításra vár.

  Más karakterek irányítása
  --- Nem lehet olyan képességed, amivel parancsolni tudsz más JK-knak, vagy befolyásolni tudod a cselekedeteiket. Sem konkrét parancs, sem sugallat útján.

  Képességmásolás és képességgyűjtés
  --- Amellett, hogy roppantul szegényes fantáziára vall, ha valaki ilyen képességet talál ki, de a többi játékos sem nézi jó szemmel, ha az általa vérrel-verítékkel kitalált technikáit más is használja.

  Időmanipulálás
  --- Időutazás, az idő folyásának módosítása vagy megállítása, más karakterek lelassítása vagy a saját felgyorsítása tartozik ez alá.

  Fotografikus reflexek
  --- Avagy látás útján azonnal megtanulni és tökéletesen elsajátítani egy mozdulatsort. Ha a karaktered gyorsabban tanul, mint az átlag, azzal nincs gond, de nem fogod tudni lemásolni egy nálad háromszor-négyszer képzettebb valaki mozdulatait azonnal. Ez a pontrendszer kijátszását eredményezhetné.

  Erősemlegesítés
  --- Avagy ha mások képességei teljesen használhatatlanná teszed, vagy nem fognak rajtad egyáltalán. Egy-két képzettség leblokkolása még belefér, de több nem, és csakis komoly korlátokkal.

  Szupergyorsaság
  --- A Bleach-univerzumban a leggyorsabb helyváltoztatási módszerek a shunpo, a sonido, a hirenkyaku és az egyéb kasztoknak kitalált helyváltoztató képességek. Olyan technikád, amivel ezeknél gyorsabban mozogsz, nem lehet.

  Hadsereg létrehozása/idézése
  --- Több száz, több ezer katonára tettél szert? Legyenek könnyen vagy nehezen elpusztíthatóak, az mindegy, tömegek mögé nem bújhatsz el harc közben.

  Kevert erők, képességek
  --- Egyedül a vaizardok rendelkezhetnek két kaszt képességeivel is, és ők is csak korlátozottan. Quincyknek sose lesz zanpakutoujuk, vagy nem fognak megtanulni sonidózni, ahogy arrancarok sem használhatnak kidout.

  Több zanpakutou
  --- Minden shinigaminak és arrancarnak egy, azaz egy lélekölője lehet. Nem fogadunk el olyasmit, hogy talált valaki az úton egy zanpakutout és a sajátja mellett azt is képessé vált használni. Ugyan egy zanpakutouhoz tartozhat két kard, de attól az még egy lélekölő.

  Helyettes shinigami
  --- Az oldalon nincsenek és nem is lesznek helyettes shinigamik, mindezt azért, hogy elkerüljük az Ichigo-másolatokat. A halálistenek nem mellesleg bűnt követnek el azzal, ha embereknek adják az erejüket.

  Karakterkoppintások
  --- Nem csak Bleach-karaktereknél nem engedjük az eredetire kísértetiesen hasonló változatokat, de bármilyen más animéből sem szeretnénk olyasmit látni, hogy a jellemtől a külsőn keresztül a képességekig szinte minden megegyezik az eredetivel. Ihletadónak felhasználhatsz más szereplőket, de légy kreatív és kerüld a nagyfokú koppintást.

  Engedélyhez kötött képességek

  Az alábbi képességeket csakis a staff engedélyével és erős korlátokkal lehet a karaktereknek adni, valamint az sem hátrány, ha minél kreatívabban használod fel őket.

  Gondolatolvasás
  --- Semmiképpen sem lehet arra használni, hogy úgy olvasson a karakter a másik fejében, mint egy nyitott könyvben, és így kiderítse minden titkát.

  Jövőbe- és múltba látás
  --- Amíg megfelelő korlátok között van tartva, addig nem fogunk belekötni, de a gondolatolvasáshoz hasonlóan ezzel a képességgel sem szerezhetsz irreális mennyiségű tudást valakiről vagy valamiről.

  Illúziók
  --- Erős korlátokat igényel, olyanról szó sem lehet, hogy valaki Aizen szintjén teremtsen illúziókat, érzékcsalódásokat. Legfeljebb tapasztalt játékosoknak, vagy kiemelkedően jó előtörténet esetén engedélyezzük, mivel könnyű visszaélni vele.

  Klónok
  --- Ha másolatokat akarsz készíteni önmagadról, azok nem lehetnek olyan erősek, mint te magad vagy, és persze a számukat se vidd túlzásba.

  Gyógyítás
  --- Meggyógyíthatod magadat vagy másokat, de az instant regeneráció csak és kizárólag nagyon magas szintű arrancaroknak és vaizardoknak van engedélyezve, így arról nem is álmodj. A gyógyítás időigényes művelet még a 4. osztag kapitánya számára is!

  Energia elnyelése
  --- Népszerű azok között, akik lusták kitalálni valami egyedit, szóval próbálj valami kreatív megoldással előrukkolni. Ám csakis kisebb támadásokat lehet elnyelni, olyanokat semmiképp, amelyek meghaladják a te erődet. Nem válhatsz erősebbé és nem is gyógyíthatod magadat az elnyelt energiával, ahogy végtelen mennyiségben sem szívhatod fel.

  Kevert típusok/elemek
  --- Egyszerre kétféle típusú energia (például tűz és víz) egy zanpakutouban csak ritkán fordulhat elő. Nagyon jól meg kell indokolni a történetben, ha ilyet szeretnél, ha az elemek nem kapcsolódnak egymáshoz, akkor pedig még annál is inkább. Csakis eredetiség, megfelelő korlátok és minőségi előtörténet esetén gondoljuk meg, hogy engedélyezzük-e.

  Alakváltás
  --- Ennél a képességnél külön hangsúlyt kapnak a korlátok. Más dolog, ha fel tudod venni valakinek a külsejét, és megint más, ha azzal a szokásait, vagy netán emlékeit is megszerzed. Ez utóbbiról szó sem lehet, de a szimpla alakváltáshoz is komoly indokot kell adnod ahhoz, hogy elfogadjuk.

  Iker lélekölők és több zanpakutou-szellem
  --- Az olyan lélekölők nagyon ritkák, amelyek több fegyver vagy lélek képében materializálódnak. Kifogástalan előtörténet, eredeti háttérsztori nélkül jó esély van rá, hogy el lesz utasítva az ilyen kérelem.
  Iker lélekölőnek számít bármi, aminek két markolata van, legyen az bármilyen kard, fejsze, kalapács, legyező, tőr, kés, szigony vagy dárda, még akkor is, ha valamivel össze vannak kötve. Több fegyvered csak akkor lehet, ha valamiféle kesztyű formáját veszi fel a zanpakutoud, és így például karmok vannak rajtad, vagy ha a fegyvered markolatát is használod a harchoz, esetleg ha maga a fegyver jellege olyan, hogy több része van (például a sai, a nuncsaku, a kusarigama, esetleg az olyan fegyver, aminek mindkét vége pengében végződik). Szintén kivételt jelent, ha a másik fegyvered nem zanpakutou, hanem csak egy szimpla, közönséges kard, vagy legfeljebb valami olyan ereklye, aminek jelentéktelen, gyenge képessége van (de akkor sem zanpakutou!!).


  Gyakori, hovatovább unalmas képességek

  Az alábbi lista azokat a témákat tartalmazza, amikből az egyiket öt random előtöriből egyben egészen biztosan megtalálsz. Magyarán annyira gyakoriak, hogy már a könyökén jön ki a stafftagnak a huszadik ilyet elolvasni, és éppen ezért nem is javasoljuk őket. Bár nincsenek tiltva, ha lehetséges, akkor próbáld meg elkerülni ezeket.

  Szárnyak
  --- Emberek esetében érthető, hiszen ők nem tudják a reishit a talpuk alá gyűjteni, és így megállni a levegőben. Azonban a többi kaszt esetében a szárnyak funkciójukat vesztik, mivel anélkül is képesek megmaradni a levegőben a karakterek. Ha a repülésen vagy a kúlnak szánt külsőn kívül a szárnyaknak van valami egyéb jelentősége is, akkor annyira nem vészes azért a dolog, de ettől függetlenül nem fog senki hanyatt esni tőlük.

  Kasza
  --- Mindenki tudja, hogy a Halálnak kaszája van, meg a halálisteneknek is, legalábbis a Bleach-univerzumon kívül. Nem te vagy az egyedüli, akinek ez eszébe jutott tehát, szóval te leszel a sokadik regisztráló, akinek kaszája van fegyvernek.

  (Vad)Macska
  --- A japán kultúrában a macskák nagy jelentőséget képviselnek, de hazánkban is több, mint gyakori házikedvenc. Könnyű a képességeket vagy a külsőt, például a resurrecciónt róluk mintázni, hiszen megannyi ismert jellegzetességük van, de éppen emiatt sokan vannak rajtad kívül, akik valamilyen módon beleszövik a cicákat az előtörténetébe. Inkább válassz egy másik állatot...

  Sárkány
  --- ...és ha lehet, ez a másik állat ne a sárkány legyen. Főleg zanpakutoukat divat sárkányokként megjeleníteni, hiszen bölcsek, erősek és misztikusak, így minden megvan bennük, amit egy shinigami kívánhat társául. Persze ha szeretnél a tucatnyi karakter közé tartozni, akinek valamilyen sárkánya van, nem tartunk vissza, de ha egyediségre törekszel, akkor nem jó ötlet.

  Démon
  --- A démonok sokszor szolgálnak sötét, félelmetes képességek forrásaként, de sok esetben magyarázat nélkül, elcsépelt módon vannak megalkotva. A Pokol létező dimenzió a Bleach világában, így ha démoni erőt kívánsz indítani, legyen meg hozzá a háttér és a kreativitás, másképp rontja az előtörténeted minőségét.

  Tornádó
  --- Ha valakinek szél elemű ereje van, jelentős rá az esély, hogy a technikái között megfordul egy forgószélről mintázott képesség. Aztán amikor kettő ilyen összecsap, akkor még fel is kiálthatnak: "Jé, neked is tornádód van? :D" Ugye így már nem olyan izgalmas, pusztító erő ide vagy oda?

  Gyakran elkövetett hibák

  Még egy dolgot tisztázni kell a képességekkel kapcsolatban. Előfordulhat, hogy a staff azt kéri egy játékostól, hogy részletezze kicsit jobban a technikái leírását, mert hiányosan van megfogalmazva. Ezalatt azonban nem azt értjük, hogy még több technikát adj a képességedhez! Sokkal inkább azt, hogy magyarázd el, hogy működik az adott támadás, hogy néz ki, mekkora távolságban hat, vagy milyen korlátai, gyengéi vannak.
  Igen, jól olvastad, gyengéi! Látni akarjuk, milyen hátrányai vannak a képességednek. Mennyire fárasztja ki a használóját, mennyi ideig hat, hányszor vagy képes alkalmazni, stb-stb. Használd a fantáziád, kreálj ötletes limiteket. Minél jobban ki vannak fejtve a képesség gyengéi, annál kevesebbet fogunk akadékoskodni ha egy erősnek szánt támadást szeretnél a karakterednek adni.


  KÉPZETTSÉGNÖVELŐ KÉPESSÉGEK

  Első sorban olyan zanpakutokra kell itt gondolni, amik nem plusz támadást adnak a használónak, hanem segítik abban, hogy valamelyik képzettségében jobb és erősebb legyen. Például Akiyama Akane vagy Kagami Ai zanpakutoja, amik ilyen hatással rendelkeznek. Természetesen ennek is vannak kitételei.

   • engedélyköteles! - ha ilyen zanpakutot vagy bármi egyebet szeretnél, értesíts erről egy moderátort a kidolgozott képességeddel együtt privát üzenet formájában, és kérj tőle engedélyt
   • csak akkor, ha ez az egyetlen képességed, vagy a többi csak egyfajta mellékhatás; nem akarunk olyat látni, hogy valaki belepaszíroz 2-3 képességet a shikai-jába, és mellé odaírja, hogy X pont zanjutsu és shunpo bónuszt kap, pláne, ha az egésznek semmi köze a többi képességéhez[/color]


   Shikai szinten négy pontonként járhat +1 bónusz.
   Bankaiban három pontonként járhat +1 bónusz.

   _________

   EGYÉB

   Amikor kitalálod a karaktered képességeit, figyelj arra, hogy a képességeid összefüggőek legyenek. Ha a Bleach számos karakterét megnézed, észreveheted, hogy a képességeik mind idomulnak egymáshoz, vagy az új az előző képességük nagyobbik, erősebb változata.
   Ha mindezeket a szabályokat betartod, még előfordulhat, hogy el kell, hogy utasítsuk az előtörténetedet vagy az új képességedet azért, mert már van olyan karakter a fórumon, akinek ez a képessége. Sajnos ebben az esetben mindenképpen egy újat kell kitalálnod; jobb esetben csupán a képesség neve egyezik a máséval, azonban hogy a játékosok közti félreértéseket elkerüljük, ilyenkor mindig köteles az változtatni a képességén, aki későbbi karakternek számít.