Fran nem igazán lepődött meg, csak közelebb jött és meg is kaptam tőle kérdésemre a választ.
- Az emberek találják ki valószínűleg. De nem is ez a lényege, hanem hogy a tulajdonos hisz benne, hogy valóban szerencsét hoz. Az pedig csak plusz, hogy valaki megmondja, mi is az, igazából bármit elnevezhetünk szerencsés tárgynak. De hogyha valaki más mondja meg, és nem mi választunk, talán értékesebbnek tűnik, hogyha mondjuk nincs olyanunk és meg kell szereznünk magunknak. Legalábbis én így gondolom.
Meglepődtem egy kicsit, mert sokkal elvakultabb hívőnek gondoltam ilyen téren. Aki magasabb jelentőséget tulajdonít ezeknek a tárgyaknak. Aki szentül hiszi, hogy ha nincs nála az adott napi szerencsehozó tárgy, akkor balszerencse sorozat fogja őt sújtani. Valamint, hogy van egy jósasszony, vagy médium, akinek a jóslatai előrébb valók a többinél. Ugyanis rengeteg kuruzsló van, aki mindenféle jövőbe látó, meg szellemlátó képességekkel rendelkezik. Kártyavetéssel, üveggömb jóslással és csillagjóslással csalja ki a pénzt a hiszékeny emberekből. Sokan elvakultan hisznek az ilyesmiben és a médiumok minden tanácsát követik. Fran viszont teljesen más. Azokra emlékeztet, akiknek van egy szerencse hozó tolluk, amivel vizsgáznak vagy fontos papírokat írnak alá. Vagy olyan kis plüss vagy műanyag figurák, melyeket az asztalra téve vagy a táskára tűzve hordanak. De ilyenek a buszsofőr fülkéjében felaggatott zászlók vagy táblácskák és plüssök. Ezek is úgymond vigyáznak rá, hogy az út során ne szenvedjen balesetet. Valamint tényleg lehet benne valami, hogy a mástól kapott szerencse tárgyak sokkal nagyobb erővel bírnak. Mint például az édesapától kapott toll, a nagyitól kapott bross, a déditől kapott nyaklánc, mondjuk esküvői. Vagy kisiskolások gyakran csinálnak barátság karkötőket, melyek később szerencse tárgyakká növik ki magukat. Azt hiszem, mindenkinek van egy ilyen tárgya. Még akár a földön talált aprópénz is ilyen. Azonban Fran ettől is másabb, ugyanis ő minden egyes nap más és más tárgynak tulajdonít ilyen szerencse hozó erőt. Ugyanis sokan hisznek mondjuk egy szerencsehozó toll erejében, és még akkor sem vesztik el benne a hitet, mikor nem hoz szerencsét. Azt feltételezik, hogy a szerencsetárgyaknak is van egy bizonyos energia szintje, ami kimerülhet. Lehet, hogy emiatt is hisz inkább Fran abba, hogy biztosabb egy adott tárgy egy bizonyos napon fejti ki igazán erejét, és számára szerencsét…
- Már mi a Lucky Itemed? – egyúttal néztem is rá.
Megtudtam, hogy a horoszkópja Ikrek, viszont majd lefordultam a kanapéról, mikor megmondja az enyémet. Nem szoktam kiadni másoknak a születési dátumomat. Kicsit nagyon kerek szemekkel nézhettem rá, hogy de mégis honnan tudja ezt? Már régebb óta tudta? Mondjuk nem tudom, hogy az Ikrek és a Rák milyen kapcsolatban vannak egymással, de csak jóban.
- Honnan tudod, hogy mi? Ez valami megérzés?
Most már igazán kíváncsivá tett. Lehet, hogy van ilyen hatodik érzéke, amiből meg tudja mondani, hogy kinek mi a Horoszkópja, és mivel olvashatja az aznapi jóslatát ezért akár a harcban is hasznosíthatja… De várjuk… Miért gondolom ezt? Hisz megtévesztés az egész.
- Még szeretne valamit?
Lehet, hogy valami dolga lenne? Éppen feltartottam. Mindegy, hisz most elhatároztam magam, hogy akármit jósoltak is nekem, az ellen fogok cselekedni. Valami váratlant fogok tenni, és elhatároztam, hogy őt is magammal rángatom.
- Most az emberek világában éjszaka van igaz? Nos, akkor mi lenne, ha elmennénk egy olyan helyre, ahol nézhetjük a csillaghullást… Kicsit unom már az üres éjszakai égboltot. Velem tartanál? Már ha nincs különösebb tennivalód.
Nem is nagyon tétováztam, már nyitottam is az átjárót. Léptem is be. Remélem igent mond, és velem tart egy furcsa és szokatlan kiruccanásra. Míg a köztes világban haladok, azon gondolkodom, hogy vajon ha én adnék egy szerencse hozó tárgyat Fran-nak. Akkor ahhoz hogyan viszonyulna? Örülne? Elutasítaná? Nem tartaná szerencsehozónak, és inkább csak a szobájában tartaná? De milyen tárgy lenne, ami szerencsehozó lehetne. Jó… bármi lehet, de mégis mi?
Átérve egy hegytetőre érkeztünk. Felettünk pedig a tiszta és hatalmas égbolt. Természetesen hideg van, de az engem nem zavar. Mondjuk Fran-ban ennyire már nem vagyok biztos.